Tepekent

Tepeköy 'ün belediye olmadan önceki adı Giyret'dir. Çamurun çok olması ve bakımsızlık nedeniyle Kirli Giyret de denmiştir. Giyret isminin nereden geldiği ile ilgili bilinen iki rivayet vardır. Birinci rivayete göre (İsmail Hakki Konyalı'nın yazdığı Konya Tarihi kitabında yer almaktadır) Tepeköy'ü yerleşim yeri olarak kuran Bizans komutanı Kirfard isminde bir kişidir. Onun isminden galat olarak Giyret olmuştur.

           İkinci rivayete göre ise ise Konya'nın Batıya açılan önemli yollarından birisinin Tepeköy'e 5 km uzaklıktaki Pınarbaşı mevkiinden geçtiği ve bu hat üzerinde her on kilometrede bir han bulunduğu bilinmektedir. Eski zamanlarda bu hata yakın olan ve ormanlık bir yerde bulunan Tepeköy'e yolculara "Gir yat" denilerek bir kaç gün dinlenmelerinin tavsiye edildiği ve bu yerleşim yerinde insanların bir müddet dinlendikleri ileri sürülmekte ve buradan hareketle "Giryat" denildiği ve telaffuzu kolaylaştırmak için "Giyret" adini aldığı anlatılmaktadır. Eski resmi kayıtlarda Kirli Giyret olarak bilinen bu yerleşim merkezi hem "kirli" imajından kurtulmak ve hem de coğrafi yapısına uygunluk açısından, 1950'li yıllarda adini Tepeköy olarak değiştirmiştir.

            Tepeköy'un tarihinin Bizans dönemine kadar gittiğine ilişkin bulgular bulunmaktadır. Kasabanın eski yerleşim yerinde kilise yıkıntıları ve Lori kayası dağında da kilise kalıntıları bulunmaktadır. Yine kasaba sınırları içinde çeşitli dönemlerden kalma mezarlıklar bulunmaktadır. Kasabanın Türklerin eline gedmesi ise Selçuklular döneminde olmuştur. Selçuklu döneminden kaldığı söylenen ve kasabanın en eski camisi olan "Aşağı Mahalle Camii" en dikkat çekici tarihi eserdir.

          Tepeköy Konya'nın Selçuklu ilcesine bağlı bir kasabadır. 1950'li yılların sonlarına doğru belediyelik olmuş, ana ulaşım yollarından uzak, Konya'ya 50 km mesafededir. 6.000'e yaklaşan nüfusu ile Türkiye'deki bazı ilçelerden daha büyüktür.

             Yüksek dağların arasında kurulmuş olması nedeniyle iklim olarak Konya'dan daha serin ve sert bir yapıya sahiptir.

             Ana ulaşım yolarına uzaklığı, coğrafi olarak cevre yerleşim yerlerden soyutlanması nedeniyle uzun yıllar içine kapalı ve geleneksel değerlerin hakim olduğu bir yer olan Tepeköy son yıllarda dışa açılabilme çabası gütmekte ve bir değişim-gelişim sureci yaşamaktadır. İnsanların genel olarak tarım ve hayvancılıkla uğraştığı

            Tepeköy'de son yıllarda çeşitli endüstriyel girişimler de göze çarpmaktadır. Dağları, suları, ormanları, bozulmamış sosyal dokusu ve doğal güzellikleri ile Tepeköy dikkatleri çekmektedir.

İdari olarak üç muhtarlıktan oluşmaktadır:
Mehmet Akif,
Kadı Mürsel ve
Fatih mahallesi...

          Çevre yerleşim yerlerinden Pınarbaşı, Uzundere Yaylası (Yörük) ve Uzun Dere bulunmaktadır. Bunlardan başka yer yer ağıl ve yayla olarak yerleşilen bölgelere de rastlamak mümkündür